Radyo ve Televizyon Programcılığı Programının amacı, öğrencilerin Radyo ve Televizyon alanlarında yetkin, yetenekli bireyler olarak mezun olunmasını sağlayıp, iletişim alanına yaratıcı, yenilikçi, üretken, sonuç odaklı, etkili ve sürdürülebilir bir vizyona sahip iletişimciler kazandırmaktır. Böylelikle, bu programda başta radyo ve televizyon olmak üzere farklı kitle iletişim ortam ve araçlarının kulanım yerlerini ve biçimlerini bilen, radyo ve televizyon alanı ile ilgili karşılaştığı sorunları çözmeye yönelik doğru bilgi kaynaklarına ulaşabilen, radyo ve televizyon programları üreten ekiplerin içinde sorumluluklarını yerine getirebilen bireylerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Çağdaş, demokratik, çoğulcu, katılımcı, özgürlükçü iletişim modellerini benimseyen ve destekleyen düşünce yapısı geliştirmek ve temel iletişim becerilerine sahip, nitelikli, profesyonel bireyler yetiştirmek.
Programın İçeriği
Radyo ve Televizyon Programcılığı Programının amacı, öğrencilerin Radyo ve Televizyon alanlarında yetkin, yetenekli bireyler olarak mezun olunmasını sağlayıp, iletişim alanına yaratıcı, yenilikçi, üretken, sonuç odaklı, etkili ve sürdürülebilir bir vizyona sahip iletişimciler kazandırmaktır.
Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Özge Çepni Aktaş
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Tarihçe
Radyo ve Televizyon Programcılığı Programı 2021 yılında kurulmuştur.
Kazanılan Derece
Programımızdan mezun olan öğrencilerimiz, "Ön Lisans" derecesine sahip olacaklardır.
Kabul Koşulları
Programımıza; -Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi Puanı’nın (TYT-Puanı) en az 150 olması gereklidir.klidir. -Yükseköğretim Kurumları Sınavından ilgili türde belirlenen puanı alarak yerleştirilmeye hak kazananlar kabul edilmektedirler. -Önlisans programlarında; Temel Yeterlilik Testi Puanı esas alınmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans programlarına kontenjan dahilinde dikey geçiş yapabilirler.
Bunlara ek olarak radyo ve televizyon programcılığı bölümü mezunlarının Anadolu, Atatürk ve İstanbul üniversitelerinin açıköğretim fakültelerinde bulunan aşağıdaki açıköğretim bölümlerine de DGS ile geçiş yapabilme hakkı bulunmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Dört yarıyıl boyunca derslerinin tümünü tamamlayarak en az 120 AKTS’ye sahip olan öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Radyo Televizyon Programından mezun olan öğrencilerimiz, başta radyo ve televizyon kurum ve kuruluşları olmak üzere, prodüksiyon şirketleri, reklam ajansları gibi kitle iletişim sektöründe bulunan pek çok kurum ve şirkette metin yazarı, senaryo yazarı, yapımcı, yönetmen, sunucu ya da teknik eleman (kameraman, resim seçici, kurgu operatörü vb.) olarak çalışabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için bir ara sınav, bir dönem sonu sınavı ve bu sınavlar sonucu başarısız olan öğrenciler için bir bütünleme sınavı bulunmaktadır. Derslerin başarı notu hesaplanırken ara sınavın %40’ı dönem sonu sınavının ise %60’ı hesaplanır ve bulunan değerin en az 60 olması gerekir.
Eğitim Türü (Amaçlar) ve Hedefler
Amaçlar
Dört yarıyıl boyunca derslerinin tümünü tamamlayarak en az 120 AKTSye sahip olan öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar.
Programın amacı,
- Öğrencilerin Radyo ve Televizyon alanlarında yetkin, yetenekli bireyler olarak mezun olunmasını sağlamak,
Hedefler
-İletişim alanına yaratıcı, yenilikçi, üretken, sonuç odaklı, etkili ve sürdürülebilir bir vizyona sahip iletişimciler kazandırmak.
Program Profili
Radyo Televizyon Programı, başta radyo ve televizyon kurum ve kuruluşları olmak üzere, prodüksiyon şirketleri, reklam ajansları gibi kitle iletişim sektöründe bulunan pek çok kurum ve şirkette metin yazarı, senaryo yazarı, yapımcı, yönetmen, sunucu ya da teknik eleman (kameraman, resim seçici, kurgu operatörü vb.) olarak çalışabilecek nitelikte öğrenci yetiştiren bir programdır. Programın öğrenci kontenjanı 40 kişidir. Uygulamalı dersler için 1 adet Bilgisayar Laboratuarı, 1 adet Atölyesi bulunmaktadır.
Program Yetkilileri
Alınacak Derece
Programımıza;
-Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi Puanı’nın (TYT-Puanı) en az 150 olması gereklidir.
-Yükseköğretim Kurumları Sınavından ilgili türde belirlenen puanı alarak yerleştirilmeye hak kazananlar kabul edilmektedirler.
-Önlisans programlarında; Temel Yeterlilik Testi Puanı esas alınmaktadır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması
Öğrencilerin daha önceki öğreniminin tanınması için kayıt haftası ilgili birime transkript ve ders içeriklerini sunmalıdır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
2 yıllık eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlayan, en az 120 AKTS’ye sahip öğrencilere Radyo ve Televizyon Programı Önlisans Diploması verilir.
Program Yeterlikleri
Program Öğrenme Çıktıları: Bu programın başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: